חשבון מאזן התשלומים הוא תהליך המעקב אחר שטף הייבוא והיצוא של המשק. זה פשוט הסדר ההפרש בין כמות הסחורות והשירותים במשק לבין הערך הכולל של אותם סחורות.
מאזן התשלומים הוא לתקופה מוגדרת ומתאים לסכום העסקאות הבינלאומיות שבוצעו בשנה.
למרות שהיתרה הכוללת של ה- BOP מאוזנת כאשר כל סוגי התשלומים נכללים
חוסר איזון אפשרי מכיוון שחשבונות הון אינם נכללים מחשבון העתודה של בנק המילואים וחשבון ההון אינו כולל הון בחשבון העתודה. עם זאת, מכיוון שהחשבון נשמר בחשבונאות כפולה, ניתן להסיק כי יתרת התשלומים מאזנה מאז ומתמיד.
זו דרך נוספת לחשוב על מנהלי חשבונות שוטפים, וזו נקודת התחלה טובה למחקר נוסף על הקשר בין מאזן התשלומים של BOP לחשבונות העתודה.
זו דרך נוספת לחשוב על מנהלי החשבון השוטף והיא מתועדת בפרק 8 לחשבונות הבינלאומיים.
נתונים סטטיסטיים של מאזן התשלומים נערכים על ידי כל מדינה ומתפרסמים בדרך כלל בפרסומים לאומיים רבעוניים
קרן המטבע הבינלאומית מפרסמת גם נתוני מאזן תשלומים, והם גם חלק מהחשבוניות הרשמיות לתשלומים בינלאומיים, המתפרסמות במסמך שנקרא "הספר הוורוד".
אם נמדדת הגישה המוניטרית
מדיניות מוניטרית אינפלציונית, שמביאה ברציפות עודף כסף למשק המקומי על ידי יצירת הלוואות בנקאיות, יכולה רק להוביל לגירעון כרוני במאזן התשלומים. פעולה זו מביאה למצב מאזן תשלומים שיצטרך להיות גדול לפחות כמו התנועה הכספית לפני הניתוח כדי להחזיר את שיווי המשקל. לעומת זאת, גירעון במאזן התשלומים הוא מנגנון שבאמצעותו מותאם עודף היצע הכסף. הוא מדגיש כי שינוי בנכסים בינלאומיים נטו שווה לגידול בסך ההלוואות המקומיות וכי במאזני הבנקים המרכזיים עולה התכווצות מספקת באשראי המקומי שישפר את מאזן התשלומים.
יש ויתור בין ממשלות שנעשה רק על מנת להשיג מאזן תשלומים. אין ויתור בין המדינה למגזר הפרטי שרק מאזן את מאזן התשלומים, ואין ויתור בין בנקים לממשלות שיכולים לספק רק כמה שיותר כסף.
מציאות הסחר הבינלאומי פירושה שמודל מאזן התשלומים הוא אחד הגורמים החשובים ביותר בפיתוח המערכת הפיננסית של מדינה. הרעיון של מאזן התשלומים חשוב מאוד מכיוון שזו הדרך היחידה של מדינות להחזיק מספיק כספים לעצמם.
מדינות המנהלות גירעונות או עודפים עם מדינה אחרת חייבות, על פי מודל מאזן התשלומים, להתייחס לסוג מסוים של עסקאות, כגון סחר, השקעה והשקעה.
מאזן התשלומים הבינלאומי (BOP)
הוא הסכום הכולל של עסקאות בין חברה במדינה לשאר העולם לאורך תקופה מסוימת. מאזן תשלומים הוא כל עסקה בין חברה, כגון מדינה או קבוצת חברות, לבין ישות אחרת בתוך תקופה מסוימת. עסקאות הן כל העסקאות המתבצעות במדינה מסוימת, בכלכלת מדינה או בעולם בתקופה שנקבעה על ידי קרן המטבע הבינלאומית (IMF), הבנק העולמי ומוסדות פיננסיים בינלאומיים אחרים.
מדיניות כספית ופיסקלית
היא הדרך בה הם משיגים יעדים מאוד ספציפיים, שבדרך כלל משפיעים משמעותית על מאזן התשלומים. מאזן תשלומים הוא מסגרת המאפשרת למשתמשים להבין כיצד חשבונות בודדים מתקשרים ברמה הכלכלית. ניתן לפצל אותו לשלושה חשבונות נפרדים העוקבים אחר היבטים שונים בעסקאות של מדינה.
מאזן התשלומים ואשראי התשלומים שאינם תלויים בשינויים בתנאי הביקוש לכסף יכולים להיות זמניים בלבד
הסיבה לכך שתנודות המחירים מתרחשות בשווקי המדינה הנוגעת בדבר, מכל סיבה שהיא, מובילה לעסקה שצריכה להחזיר תמיד – את מאזן התשלומים. איזון זה מושג לאורך תקופה על ידי שילוב של מדיניות מוניטרית ופיסקלית, כמו גם שינויים בביקוש ובהיצע הכסף.
גישת האלסטיות במאזן התשלומים מראה כיצד שינויים במטבע משפיעים על מאזן התשלומים של המדינה. מדיניות מוניטרית ופיסקלית משפיעה על מאזן התשלומים בדרכים שונות, למשל באמצעות מדיניות מוניטרית, מדיניות פיסקלית וביקוש לכסף.
ניתן לחלק את יתרת התשלומים של מדינה לשני חשבונות
החשבון השוטף המשקף את יתרת הסחר במוצרים ובשירותים, והיתרה הפיננסית המשקפת את יתרת העסקאות הפיננסיות הבינלאומיות. מאזן התשלומים מחולק לסכום המט"ח הכולל במטבע המדינה או בסך כל פעילויות הסחר והפיננסים הבינלאומיות. הוא מורכב משני חשבונות נפרדים (ראה איור). נוסחת מאזן התשלומים היא ההפרש בין שער החליפין הבינלאומי נטו של מדינה ליתרת המטבע החוץ נטו.